ΕΠΙΛΟΓΗ ΞΗΡΑΣ ΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ

Η ξηρά τροφή ενός κουνελιού πρέπει να είναι καλής ποιότητας (να μην περιέχει ξηρούς καρπούς, σπόρια κλπ), να είναι φρέσκια και υψηλή σε φυτικές ίνες (ελάχιστη ίνα 18%), χαμηλή σε ασβέστιο και πρωτεϊνες.

Τα ενήλικα κουνέλια (πάνω από 7 - 8 μήνες) που δεν είναι πλέον στην ανάπτυξη απαιτούν λιγότερες πρωτεΐνες και ασβέστιο σε αντίθεση από τα νεαρά αναπτυσσόμενα κουνέλια (γιαυτό χορηγούμε καλής ποιότητας ξηρά για μωρά) και θα πρέπει να αποτελεί το ελάχιστο μέρος της διατροφής τους, όσο μεγαλώνουν.


Πολλά κουνέλια υπερ-καταναλώνουν ξηρά τροφή, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας. Αν το κουνέλι σας έχει μια διατροφή που αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από ξηρά τροφή, εισάγετε στην διατροφή του χόρτο και σιγά-σιγά προσθέσετε μια ποικιλία από λαχανικά (βλ. οδηγίες στην ενότητα Λαχανικά), μειώνοντας σταδιακά την ξηρά τροφή. Θυμηθείτε ότι οι διαιτητικές αλλαγές, πρέπει να γίνονται σιγά-σιγά και να παρακολουθήσετε το κουνέλι σας στενά.

Μετά το άνοιγμα της θα πρέπει να την κλείνετε καλά ώστε να μη χάσει την φρεσκάδα της και μπαγιατεύει. 

 

Συνιστόμενες Θρεπτικές Αξίες Ξηράς τροφής για κουνέλια:
(Συγκρίνετε με την δική σας)
Δοσολογία για ενήλικα κουνέλια (1 έτους κι άνω)
 
  • Φυτικές Ίνες: 20 -25% (18% minimum)
  • Λίπος: 1 - 2%
  • Πρωτεϊνες: 12 - 14% max (Μακρύτριχες ράτσες, angoras χρειάζονται υψηλότερη)
  • Ασβέστιο: 1% max
 
  • 1kg - 1.8kgr       = 1/8 φλιτζάνι τσαγιού καθημερινά
  • 2kgr - 3kgr         = 1/4 φλιτζάνι τσαγιού καθημερινά
  • 3.6kgr - 4.5kgr   = 1/2 φλιτζάνι τσαγιού καθημερινά
  • 5kgr - 6.8kgr      = 3/4 φλιτζάνι τσαγιού καθημερινά

 

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει άφθονο χόρτο διαθέσιμο συνέχεια και φρέσκα λαχανικά τουλάχιστον 2 φλιτζάνια καθημερινά.


*Σε ανήλικα (έως 7 μηνών) κουνέλια, χορηγούμε απεριόριστη ξηρά τροφή για μωρά. Για πληροφορίες βλ. Διατροφή ανά Ηλικία

Όταν μειώνετε την ποσότητα της ξηράς τροφής, τα θρεπτικά συστατικά θα πρέπει να αναπληρώνονται με αύξηση των Λαχανικών. Επίσης θα πρέπει να παροτρείνουμε το κουνέλι να τρώει συνέχεια χόρτο, προσφέροντας του φρέσκο αρκετές φορές την ημέρα.

 

 

MHN αγοράζετε ποτέ ξηρές τροφές:

 

1) ΤΥΠΟΥ ΜΙΞ/ΜΟΥΣΛΙ που περιέχει μέσα σπόρους, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φυστίκια, καλαμπόκι, αποξηραμένα φρούτα ή μείγματα δημητριακών, νιφάδες μπιζελιού κλπ, τα οποία είναι πλούσια σε άμυλο, υψηλά σε πρωτείνες και λιπαρά και πολύ χαμηλά σε φυτικές ίνες.
 


Είναι αλήθεια ότι οι τροφές τύπου Μίξ/Μούσλι μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια στα δόντια;;

Πολλά από τα οδοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνίατροι στα κουνέλια, προκαλούνται από την διατροφή. Όλοι οι ειδικοί έχουν συμφωνήσει παγκοσμίως, ότι οι τροφές τύπου Μίξ/Μούσλι είναι υπεύθυνες για τα περισσότερα οδοντικά προβλήματα.

Παρά το γεγονός ότι αυτού του τύπου οι τροφές είναι φτηνές, νόστιμες και βολικές, είναι εντελώς ακατάλληλες για τα κουνέλια. Είναι πλούσιες σε θερμίδες και χαμηλές σε φυτικές ίνες. Ακόμη και αν ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι έχουν ένα ισορροπημένο μίγμα συστατικών, πολλά κουνέλια θα επιλέγουν συγκεκριμένα κομμάτια από το πιάτο. Αυτό σημαίνει ότι θα επιλέγουν συγκεκριμένα νόστιμα κομμάτια όπως π.χ μπιζέλια ή καλαμπόκι και θα αγνοούν τα λιγότερο εύγεστα και υγιεινά.

Η συνεχής ανάπτυξη των δοντιών, εξαρτάται από την σωστή διατροφή. Έτσι, όταν η διατροφή ενός κουνελιού είναι ανεπαρκής, αυτό διαταράσσει τη δομή των δοντιών και μπορεί να οδηγήσει σε ασταθές δόντια, αποστήματα, μπλοκάρισμα των αγωγών των δακρύων, οστεοπόρωση και προβλήματα οστών. Επιπλέον, τα κουνέλια με φτωχά δόντια δεν μπορούν να καθαριστούν σωστά και έτσι μπορούν να προσβληθούν από παρασιτικές ασθένειες.

Τα μη υγιή δόντια μπορούν επίσης να καταστήσουν το κουνέλι ανήμπορο να τρώει χόρτο, έτσι η αναλογία των ινών στη διατροφή μειώνεται δραματικά, προκαλώντας σοβαρά πεπτικά προβλήματα. Σε γενικές γραμμές, εάν ένα κουνέλι τρώει μεγάλες ποσότητες χόρτου, είναι ένδειξη ότι έχει υγιή δόντια.

 Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να τους δίνετε την σωστή τροφή. Πολύς κόσμος έχει συνηθίσει να ταίζει το κουνέλι του με ένα μπώλ ξηράς τροφής τύπου "Μούσλι". Αυτού του τύπου όμως οι τροφές μπορούν να προκαλέσουν πραγματικά προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα στα δόντια, όπως αναφέραμε παραπάνω.

 

Η τροφή που του δίνετε μοιάζει σαν της φωτογραφίας;

Άν ναι, τότε έχουν μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξουν επίπονη ασθένεια στα δόντια και πολλά άλλα προβλήματα υγείας (παχυσαρκία κλπ).

 

2) ΧΥΜΑ ΤΡΟΦΕΣ οι οποίες είναι αμβφιβόλου συνθηκών παραγωγής, είναι εκτεθειμένες μέχρι να καταναλωθούν με αποτέλεσμα να έχουν μπαγιατέψει ή λήξει, να πιάνουν μαμούνια, υγρασία κλπ. και οι οποίες είναι τροφές πάχυνσης που χρησιμοποιούν τα κουνελοτροφεία καθώς περιέχουν υψηλές πρωτείνες και λιπάρα (κουνελίνι, ξηρούς καρπούς κλπ.) και πολύ χαμηλές έως καθόλου φυτικές ίνες. Προκαλούν προβλήματα υγείας όπως αναφέραμε και πιο πάνω.

 

3) ΚΟΥΝΕΛΙΝΗ η οποία πάντα έχει πολύ κακή ανάλυση, αποτελείται από μικρό ποσοστό φυτικών ινών και είναι τροφή πάχυνσης για κουνέλια εκτροφείου.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΥΝΕΛΙΝΗΣ

 

 

 Πηγή: http://www.rabbit.org/ ~ http://www.pdsa.org.uk/pet-health-advice/rabbits